Sri Lanka Sri Lanka, de parel van de Indische oceaan, is een klein eiland met een enorm lange kustlijn en in de binnenlanden veelal bossen. Maar ook zijn er op het eiland hoge bergen en uitgestrekte theeplantages. De theeproductie en […]
Sri Lanka, de parel van de Indische oceaan, is een klein eiland met een enorm lange kustlijn en in de binnenlanden veelal bossen. Maar ook zijn er op het eiland hoge bergen en uitgestrekte theeplantages. De theeproductie en aanwezigheid van specerijen hebben een duidelijke stempel op de geschiedenis van Sri Lanka gezet. Internationaal was er veel interesse in en niet iedereen heeft er netjes om gevraagd. Daarnaast zijn er verschillende nationale parken op het eiland, waar je wilde dieren, zoals olifanten, in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Binnen en buiten de nationale parken zijn er legio mogelijkheden tot excursies om het eiland beter te leren kennen: trekkings, eten bij locals, jeepsafari’s en walvis spotten zijn enkele voorbeelden van ongekend interessante excursies. Mooie herinneringen gegarandeerd! De veelal boeddhistische bevolking is ontzettend vriendelijk en doet erg zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Dit komt deels voort uit het kastenstelsel, zoals je dat ook in India ziet. De mensen uit een lagere kaste stellen zich heel dienstbaar op naar mensen uit hogere kaste. Als toerist word je als iemand uit een hoge kaste gezien. Dit is iets om rekening mee te houden tijdens je reis.
In Sri Lanka leven verschillende religies vreedzaam naast elkaar. Het merendeel van de bevolking is boeddhistisch, gevolgd door hindoeïsme, christendom en islamitisch. Over het hele eiland tref je boeddhistische tempels en beelden van Boeddha aan.
De inwoners van Sri Lanka zijn uitermate vriendelijk en gastvrij. De nationale groet is ‘Ayubowan’, wat zoveel betekent als ‘ik wens je een lang en gelukkig leven toe’. Mocht je bij een local gaan eten of op een andere manier in contact komen met een Sri Lankaan en je wilt gedag zeggen, vouw dan je handpalmen tegen elkaar met de vingers naar boven en zeg ‘Ayubowan’. Dit vervangt de handdruk zoals wij die kennen.
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam. In de jungle in de binnenlanden en hoger in de bergen kan het koeler zijn.
Er zijn 2 moessonperioden: de zuidwestelijke moesson en de noordoostelijke moesson. Van mei tot september is de moesson in het zuidwesten, daarna trekt deze geleidelijk naar het noordoosten. Tijdens de moessonperiodes regent het niet continu. De periodes kenmerken zich door korte, maar hevige regenbuien, waarna de hemel weer blauw kleurt en de temperatuur weer stijgt. Doordat het steeds maar kort regent hoef je hier geen rekening mee te houden als je naar Sri Lanka reist.
Gelegen in de Indische oceaan heeft Sri Lanka altijd een strategische plek ingenomen. Vanaf de start van de ontdekkingsreizen naar het Oosten hebben verschillende landen voet op Sri Lankaanse bodem gezet. Eerst kwamen de Portugezen, daarna de Nederlandse VOC en vervolgens de Engelsen.
Vanaf de middeleeuwen hebben zich Indische Tamils gevestigd op Sri Lanka. Dit heeft vanaf het begin voor onrust en spanningen gezorgd. Pas in 1983 liep het echt uit de hand en ontstond er een burgeroorlog tussen de Tamil Tijgers en de Sri Lankanen. Na tussenkomst van verschillende landen kwam het in 2009 tot een definitieve overgave van de Tamil Tijgers.
Sri Lanka kent ook een rijke binnenlandse historie. De vele koningssteden zijn hier het best bewaarde bewijs van en absoluut een bezoekje waard.
Wim Sonneveldlaan 44
1948 AE Beverwijk
Tel: 0624878894 en 0640890332
E-mail: [email protected]
Facebook
Instagram